3 rész liszt, 1 rész zsír, tejföl amennyit felvesz só cukor porcukor vaniliás cukor kevés sütőpor
Édesség, desszert
beküldő: A.N.R.I.
Közeleg a karácsony ünnepe. A nagy gonddal feldíszített karácsonyfát talán még otthonosabbá teheti az alábbi – régi és egyszerű – recept alapján készített sütemény.
Elkészítés: a lisztet egy csipet sóval, 2 teáskanál cukorral ízesítjük és kevés sütőpor hozzá- adásával, jól összekeverjük.
Hozzá adjuk a zsiradékot, összemorzsoljuk, majd a tejföl fokozatos hozzáadásával nem túl lágy, jól nyújtható tésztává gyúrjuk.
Lisztezett deszkán fél cm. vastagra nyújtjuk és 5 cm. átmérőjű pogácsaszaggatóval /pohárral/pogácsákat szaggatunk, - és a közepébe lukat szúrunk /pl.gyűszűvel/.
Ezután sütőlapra – sütőpapírral borított tepsibe – helyezzük és 180 fokon halvány-sárgára sütjük.
Kisülés után még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
Tapasztalat szerint 60 dkg lisztből, 20 dkg zsírból és 2-3 dl. tejfölből 45 db .hókarika készíthető. A karácsonyfán szépen mutat és a fa leszedés idejére lesz fogyasztható.