| Bögrés Mákos
| Hozzávalók: - 1 bögre /3 dl/ cukor
- 1 bögre liszt
- 1 bögre darált mák
- 1 bögre tej
- 10 dkg margarin
- 2 tojás
- 2 zacskó sütőpor
- késhegynyi őrölt fahéj
- csipetnyi só
- 10 dkg ribizli vagy málnalekvár
- vaníliás cukor a szóráshoz
| Édesség, desszertbeküldő: A.N.R.I.
| Előkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra /gázsütő 2. fokozat/. Egy közepes méretű, kb. 25X35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A hozzávalókat kimérjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal, a sóval és a mákkal. | Elkészítés: - A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és a tejjel váltakozva, apránként a liszt-mák keveréket. A tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 40 percig sütjük /tűpróba!/.
- A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, a sütőpapír segítségével deszkára emeljük.Hosszába kettévágjuk, az egyik téglalapot megkenjük a lekvárral, a másikat a tetejére fektetjük, kissé rá is nyomjuk, és legalább egy óráig pihentetjük, hogy a tészta magába szívhassa a lekvárt.
- Szeletekre vagy kockára vágva tálra rendezzük. Tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral,vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.
| Tippek:
- Mielőtt a sütőpapírt a tepsi aljára fektetjük, a tepsi alját kenjük meg olajjal .A sütőpapír így könnyen eltávolítható lesz,
- A kihűlt tészta széleit még a tepsiben vágjuk körül. Ezután fedjük
be a tepsit egy deszkával, és ráfordítva emeljük le róla a tepsit,
- A tészta törékeny, ezért először három részre vágjuk, majd a
részeket egyenként vágjuk vízszintesen félbe és így kenjük meg a
lekvárral. Ezután szeleteljük.
|
|
|
|