Az ivóvízről... |
forrás inforadio.hu Az Interpress Magazin felmérése alapján
abszolút nincsen különbség a csapvíz és az ásványvíz között. A vizsgálta
során 19 ásványvizet, és 20 csapvizet elemeztek ki. A vízeket három szempont szerint tanulmányozták (mikrobiológiai, érzékszervi, és kémiai tulajdonságok) és a kapott eredmények alapján jutottak arra a - nem meglepő - végkövetkeztetésre, hogy a csapvíz is tökéletes. Nem érdemes ásványvizet inni, a csapvíz is tökéletes A palackozott ásványvizek 30-40 százaléka rossz minőségű, sőt egyes termékek kimondottan egészségre ártalmasak - derül ki az Interpress Magazin felmérésből. A vizsgálat azt igazolja, hogy nincs különbség az ásványvizek és a csapvizek minősége között - mondta a magazin felelős szerkesztője. Az alföldi vizek egy részében arzént találtak. A magazin 19 ásványvizet - szénsavasat, enyhét és szénsavmenteset -, valamint 20 csapvizet vizsgált. A vizeket kémiai, biológiai, valamint érzékszervi vizsgálatnak is alávetették, egy gasztronómus kóstolta meg azokat. A majdnem 40 minta 40 százaléka vagy a nem ajánlott kategóriába került, vagy gyenge minőségű volt. Fogyasztásra ajánlottnak csak a 30 százalékuk tekinthető - mondta Bauer Éva, az IPM felelős szerkesztője. Az is kiderült, hogy az ásványvizek között éppúgy akad rossz minőségű, mint a csapvizek között, az Alföldön nyert vizekben ugyanis gyakran fordul elő például arzén. Nem érdemes tehát palackos vizet venni, hiszen abban is lehet a káros anyagból. De nemcsak arzén fordulhat elő a minőséginek tartott termékekben, hanem még bakteriális szennyeződés is, annak ellenére, hogy a mintákat télen vették a kutatók. Ugyanakkor a csapvizek néhol igen jó minőségűek, azaz vannak az országban olyan vízkivételi helyek, amelyek a vezetékes vizet ivók számára is kiváló minőséget biztosítanak. Egy korábbi cikksorozat irt arról, hogy a vizeink hormontartalma megnőtt az utóbbi évtizedben és ez a hormon tartalom nem szűrhető ki. Nos itt olvashatunk erről bővebben: Népszabadság Online 2005.12.01. |