Töki pompos ( 3-4 személyre )
| Eredetileg szlovák étel, a "pompos" jelentése szakított tészta, Tökről származik, ezzel az elnevezésre fény derült... :-), nevezik még langallónak és kenyérlángosnak is. |
| Hozzávalók: - 50dkg finomliszt
- 2-3 közepes burgonya
- 2,5 dl langyos víz
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kiskanál cukor
- só
- 2 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 lilahagyma
- 30-40 dkg füstölt főtt
császárszalonna
| Egyéb, pl. tészta, stb, |
| beküldő: Team admin
| - Az élesztőt meleg, 2,5dl cukros vízben feloldjuk, ahogy "dolgozni" kezd, hozzáadunk a lisztből egy keveset. (Ez a kovász)
- A krumplit hámozva, kockázva megfőzzük sós vízben, hagyjuk langyosra hűlni.
- A megfőtt és áttört krumplit összekeverjük a liszttel és a "kovásszal", jól átdolgozzuk, félretesszük keleszteni kb. 1 órát, de elvileg elég 30-40 perc.
- Egy "tűzhely méretű" nagy tepsit kikenünk zsiradékkal vagy olajjal és a tésztát szétterítjük egyenletesen, (például egy üvegpohár segítségével mint egy nyújtófával), a tetejét megszurkáljuk villával.
- 180°C-ra előmelegített sütőben "elősütjük" addig, amíg a teteje megszilárdul kb. 5-6 perc.
- Kivesszük a sütőből és a 3 gerezd fokhagymát megtörve (préselve pl. fokhagymanyomóval) elkeverjük a tejfölben, majd rákenjük egyenletesen a tésztára.
- Rátesszük az apróra felkockázott szalonnát (mi megpirítjuk kicsit előtte)
- Félbevágott majd felszeletelt lilahagymát egyenletesen elterítjük rajta
- A tetejére tesszük a reszelt sajtot
- A sajt barnulásáig kb. 10-15 percig sütjük.
És ezzel KÉSZ !!!
|
|
|
|
|
|